French press značky Xavax vám behom niekoľkých minút pripraví až 1 liter chutnej kávy alebo sypaného čaju . French press je vyrobený z borosilikátového skla, má jemné filtračné sitko z nerezovej ocele, ktoré zachytí aj prípadné kúsky vodného kameňa uvoľneného z varnej kanvice. Kanvica má sofistikovaný sklenený dizajn a veko z ocele, teda jej údržba je jednoduchá a môžete ju umývať aj v umývačke riadu.
French press je skvelá voľba pre všetkých, ktorí radi pijú tureckú kávu . Káva by sa mala extrahovať iba niekoľko málo minút . Potom sa do nej vylučujú zo usadeniny aj látky, ktoré nie sú chutné a ani zdravé pre naše trávenie. Namletú kávu iba zalejete horúcou vodou. Potom však kávu vďaka sitku prefiltrujete. Káva tak bude čistejšia a chutnejšia . Ideálne je pomlieť kávu vždy čerstvú tesne pred každou prípravou. Na frenchpress sa káva melie pomerne hrubo a to na konzistenciu kryštálového cukru.
Pripravte si vodu o teplote 93-95 °C . Vodu používajte ideálne filtrovanú. Nameľte si čerstvo praženú kávu v množstve 18 gramov / 300 ml vody . Do nádobky french pressu nasypte zodpovedajúce množstvo kávy a zalejte cca 100 ml vody. Dobre premiešajte a počkajte 30 sekúnd. Tento krok je možné preskočiť, avšak zbavuje kávu prebytočného CO2, ktorý najmä čerstvo pražené kávy obsahujú. CO2 zabraňuje dokonalej extrakcii chutí, preto je dobré sa ho takto zbaviť pred kompletným zaliatím. Dolejte zvyšok vody a nechajte extrahovať 3 minúty , kávu nemiešajte. Potom kávu zamiešajte a počkajte 1 min až klesne kávovina dole a piest stlačte dole . Nakoniec kávu ihneď celú zlejte a servírujte. Káva by nemala zostať vo frenchpresse, aby sa už ďalej nelúhovala.