Košík je prázdny
Kategória tovaru

Aminokyseliny - fyziológia, patofyziológia a ako doplnok stravy


V knihe je vysvetlený metabolizmus a úloha jednotlivých aminokyselín pri rôznych fyziologických a patologických stavoch a poskytnuté údaje o možnostiach ich uplatnenia vo forme nutričných doplnkov u zdravého …
Vaša cena 42,20
Vaša cena bez DPH 35,17
 
Dostupnosť Skladom > 5 ks
Odosielame vo štvrtok 9.5.

Podrobný popis

V knihe je vysvetlený metabolizmus a úloha jednotlivých aminokyselín pri rôznych fyziologických a patologických stavoch a poskytnuté údaje o možnostiach ich uplatnenia vo forme nutričných doplnkov u zdravého i chorého jedinca. Výborná didakticky zameraná publikácia je doplnená 171 farebnými originálnymi obrázkami a 38 prehľadnými tabuľkami. Určená je najmä medikom, lekárom takmer všetkých odborností, nutričným terapeutom, ale aj poučeným laikom. Úvodné kapitoly pojednávajú o štruktúre, klasifikácii a mechanizmoch transportu aminokyselín cez bunkové membrány, sú popísané zdroje aminokyselín v potrave a ich význam pre syntézu proteínov a peptidov. Ďalšie kapitoly popisujú hlavné chemické reakcie v metabolizme aminokyselín. Hlavná časť knihy sa zaoberá metabolizmom jednotlivých aminokyselín a ich úlohou pri tvorbe biologicky významných látok (ako sú histamín, serotonín, dopamín, sfingolipidy, desmosiny, polyamíny, kreatín, karnitín a karnozín), primárnymi a sekundárnymi poruchami ich metabolizmu a možnosťami terapeutického využitia. Ďalej je popísaný význam vybraných orgánov (črevo, črevný mikrobióm, pečeň, kostrový sval, obličky, mozog a pľúca) a metabolizmus aminokyselín pri odlišných fyziologických stavoch (príjem potravy, hladovanie, fyzická záťaž a vek) a pri niektorých chorobách (systémová zápalová reakcia, seps , cirhóza pečene, diabetes mellitus, chronická renálna insuficiencia a nádory). Posledná kapitola je venovaná vedľajším účinkom a rizikám zvýšeného príjmu aminokyselín vo forme doplnkov stravy. Kniha je tak určená ako zdroj informácií o aminokyselinách nielen pre pregraduálne a postgraduálne štúdium medicíny, ale aj pre výživových špecialistov a nadšencov, ktorí aminokyseliny ako výživový doplnok konzumujú.