Košík je prázdny
Kategória tovaru

Sladárstvo


V roku 2023 prichádza na knižný trh druhé, doplnené a upravené vydanie veľmi žiadanej publikácie „Sladárstvo – teória a prax výroby sladu“. ***** Pôvodný kolektív autorov, zložený z pracovníkov Vysokej školy …
Vaša cena 52,90
Vaša cena bez DPH 44,08
 
Dostupnosť Skladom > 5 ks
Odosielame vo štvrtok

Výpredaj tovarov tejto kategórie - zľavy až 80%


Podrobný popis

V roku 2023 prichádza na knižný trh druhé, doplnené a upravené vydanie veľmi žiadanej publikácie „Sladárstvo – teória a prax výroby sladu“. ***** Pôvodný kolektív autorov, zložený z pracovníkov Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe, Sladárskeho výskumného ústavu v Brne, Výskumného ústavu pivovarského a sladárskeho, as, Praha a pracovníkov praxe pod vedením Petra Basara, nadväzuje na prvé vydanie z roku 2015 , dnes už rozobrané a veľmi dopytované zásadné publikácie v odbore. Vzhľadom na to, že vývoj výroby sladu od prvého vydania knihy pokračoval rýchlym tempom, autori doplnili jednotlivé kapitoly o aktuálne informácie týkajúce sa nových technológií, zariadení a vedeckých poznatkov vrátane odkazov na nové zdroje informácií. ***** Kniha pojednáva o celom procese výroby sladu, ktorý je základnou surovinou na výrobu piva. V úvode je stručný prehľad histórie prípravy sladu od primitívnej výroby v domácnostiach, v dobe remeselnej produkcie a od počiatkov priemyselnej výroby až po súčasnú modernú veľkovýrobu. Úvodné kapitoly sú venované surovinám na výrobu sladu, tj vode, najviac rozšírenému sladovníckemu jačmeňu, ale aj pšenici, a ďalším surovinám používaným v rôznych miestach sveta vrátane charakteristiky ich vlastností potrebných na výrobu sladu. Najväčší rozsah je venovaný pestovaniu, odrodám a kvalitatívnym kritériám sladovníckeho jačmeňa. Nasleduje pojednanie o transportných cestách a zariadeniach používaných pri presune surovín od pestovateľov, surovín a vyrobeného sladu v rámci sladovní a pivovarov a pri transporte k dodávateľom. Ďalšie kapitoly podrobne popisujú v procese máčania, klíčenia, sušenia sladu a jeho záverečných úprav technologické varianty výroby rôznych druhov sladu s dokumentáciou teoretických základov daného procesu, popisom a obrázkami používaného zariadenia, prevádzkovej a laboratórnej kontroly. Nasleduje prehľad mechanických, chemických a biochemických kvalitatívnych kritérií jednotlivých druhov sladu. Pozornosť je venovaná prirodzenej a kontaminujúcej mikroflóre v priebehu skladovania surovín a výroby sladu, vplyvom na kvalitu sladu a piva, metódam zaistenia potrebnej hygieny a sanitácie v rámci výroby sladu. Záverečné kapitoly sú venované novým poznatkom o možnom prínose zdraviu prospešných, a naopak zdraviu škodlivých látok do výroby a kvality piva. V knihe je použité platné nové chemické názvoslovie. Sú uvádzané nielen bežné kontrolné, ale aj špeciálne fyzikálne chemické a biochemické metódy a ich význam pre optimálny výrobný postup a kvalitu sladu. Veľká pozornosť je venovaná enzýmovým procesom prebiehajúcim pri výrobe sladu a významu enzýmových biokatalyzátorov sladu pre proces výroby a kvalitu piva. Podrobne sú tiež hodnotené požiadavky na kvalitu jačmeňa i sladu a vhodnosť technologických postupov na výrobu sladu pre zabezpečenie požiadaviek zemepisne chráneného fenoménu České pivo. ***** Každá kapitola je doplnená veľmi bohatým zoznamom literárnych odkazov predovšetkým z posledných desiatich rokov a obsiahlymi registrami. ***** Kniha je svojím poňatím a rozsahom určená študentom bakalárskeho, magisterského a doktorandského štúdia pivovarského odboru na vysokých školách, pracovníkom sladárskej a pivovarskej praxe i spolupracujúcich inštitúcií, ktorí podľa hĺbky potrebných poznatkov a informácií môžu si vyberať určité partie jednotlivých kapitol podľa potreby získanie určitých informácií.