Košík je prázdny
Kategória tovaru

1985 - Anthony Burgess


Z nepochopiteľných dôvodov doteraz zabúdaná kniha autora Mechanického pomaranča.
Predaj ukončený

Výpredaj tovarov tejto kategórie - zľavy až 80%


Podrobný popis

Z nepochopiteľných dôvodov doposiaľ opomínaná kniha autora Mechanického pomaranča. V prvej časti autor podrobuje dôkladnej analýze Orwellov román 1984, v druhej časti potom ponúka vlastné beletristické spracovanie Orwellovej témy.

Posilnená moc prezidenta, dočasné rozpustenie kongresu. Cenzúra. Hlasy disidentov umlčané. Všetko v záujme bezpečnosti. Vojna sama nie je nutná, stačí jej hrozba a, v starom dobrom orwellovskom štýle, z povedomia, že nepriateľ je nablízku, či už potenciálny alebo skutočný, sa stane nástroj ospravedlňujúci tyraniu. Tu sa Orwell trafil do čierneho. Vojna je nutnou kulisou štátnej represie. Vojna ako krajinka, počasie alebo tapeta na stene. Jej príčiny nie sú podstatné, nepriateľom môže byť ktokoľvek...

Nové filmy majú slabosť pre otvorené násilie, na druhú stranu sú úprimné k sexuálnemu aktu, ktorý bude zobrazovaný s menšími a menšími zábranami. Tlač a talk-show budú plné diskusií o rozdieloch medzi erotikou a pornografiou. A bude veľa správ. Priemyselné nepokoje, inflácia, investičné injekcie (čo môže svedčiť o tom, že naša totálna vojna sa blíži). Únosy detí a lietadiel rozličnými disidentskými skupinami. Mikrobomby s ohromnou ničivou silou umiestňované vo verejných budovách. Dôkladnejšie filcovanie na letiskách, pred vchodmi kín a na železničných staniciach - naozaj všade: obmedzovanie ľudskej dôstojnosti v mene ľudskej bezpečnosti. Štrajky naftárov, ale väčšina ropy bude v rukách Arabov. Väčšia a väčšia islamská propaganda. Islamské náboženstvo vyučované na školách ako podmienka na získanie ropy. Snaha objaviť náhradné pohonné hmoty. Veľmi vysoké ceny benzínu. Letecká doprava superconcordy, pekelne rýchlymi, ale ešte pekelnejšie drahými. Život zložený hlavne z práce az televízie.

Burgessovej eseje a jeden román z roku 1979, podivne aktuálne..., Orwell, islam, odbory, ako sa to rýmuje...


Parametre

Autor: Anthony Burgess