Košík je prázdny
Kategória tovaru

Klinická výživa


Monografia Klinická výživa je komplexným textom, ktorý sa zaoberá výživou vo všetkých jej aspektoch.
Vaša cena 109,10
Vaša cena bez DPH 90,92
 
Dostupnosť Skladom 1 ks
Odosielame v utorok

Podrobný popis

Monografia Klinická výživa je komplexným textom, ktorý sa zaoberá výživou vo všetkých jej aspektoch. Je primárne určená lekárom s atestáciou v základnom odbore so záujmom o klinickú výživu, môže však slúžiť aj ako výukový text na atestáciu z klinickej výživy a intenzívnej metabolickej starostlivosti garantovaný Výborom Spoločnosti klinickej výživy a intenzívnej metabolickej starostlivosti. Autorský kolektív tvorí celkom 74 autorov, z toho 58 lekárov, deväť nutričných terapeutov, traja farmaceuti, zdravotná sestra a dvaja vysokoškolskí odborníci. Text je rozdelený na všeobecnú a špeciálnu časť. V prvej, všeobecnej časti sa zaoberá históriou klinickej výživy, jednotlivými makro- i mikronutrientmi a ich metabolizmom, postupmi vyšetrenia nutričného stavu vrátane skríningu malnutrície a následnými krokmi nutričnej podpory, legislatívou, zásadami správnej výživy i alternatívnymi smermi, výživou v športe, diétnym systémom. Ďalšie kapitoly sa venujú enterálnej a parenterálnej výžive, ich komplikáciám, spôsobom zavedenia vstupov pre ich aplikáciu a domácej nutričnej podpore, ďalej etickým aspektom nutričnej starostlivosti a organizácii nutričnej podpory vrátane právomocí jednotlivých profesií. Samostatná kapitola sa týka výživy v rôznych obdobiach života. V druhej, špeciálne časti sú podrobne prebrané aspekty klinickej výživy pri ochoreniach jednotlivých systémov ľudského organizmu. Jedná sa o ochorenie dutiny ústnej, dysfagické ťažkosti, ochorenie pľúc a dýchacích ciest, výživu v gastroenterológii a hepatológii, u pacientov so zlyhaním obličiek, s diabetes mellitus alebo poruchami metabolizmu tukov, u obéznych pacientov, pacientov s osteoporózou a neurologických chorých. Svoje miesto majú kapitoly o dedičných metabolických ochoreniach, potravinových alergiách, poruchách príjmu potravy a ďalších psychiatrických diagnózach. Rozsiahla kapitola je venovaná výžive u onkologicky chorých, nasledujú kapitoly o výžive v chirurgii, v transplantológii au kriticky chorých na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Monografia je uzavretá kapitolami o výžive pacientov v extrémnom stave a chorých s COVID-19.