Košík je prázdny
Kategória tovaru

1923 - Ivan Lefkovits


Praha pred sto rokmi. Miesto aj čas začiatku príbehu sú presne stanovené.
Vaša cena 18,90
Vaša cena bez DPH 15,75
 
Dostupnosť Skladom 5 ks
Odosielame v pondelok

Výpredaj tovarov tejto kategórie - zľavy až 80%


Podrobný popis

Praha pred sto rokmi. Miesto aj čas začiatku príbehu sú presne stanovené. Čoskoro však vyjde najavo, že sa pred nami prelínajú príbehy najmenej tri. Predovšetkým prípravy osláv piateho výročia vzniku Československa za účasti politických, hospodárskych a kultúrnych elít a ich úvahy o budovaní štátu. Súbežne s tým sa rozvíja veľkorysý plán štátneho nákupu moderného francúzskeho umenia, pri ktorom dve výrazné osobnosti – Vincenc Kramář a Alois Rašín – dokázali využiť priaznivé súhry domácich i medzinárodných okolností. A zároveň dobrodružstvo dvoch priateľov, Jiřího Winklera a Pavla Rohana, hlavných, čisto literárnych postáv, pretože väčšina osôb účinkujúcich v deji sú ľudia, ktorí majú svoje skutočné historické predobrazy.
Takmer nenápadne a rozhodne nečakane sa však úplne realisticky budovaný dej v jednom okamihu náhle zlomí do dimenzie čohosi fantastického až nadprirodzeného.
Autor veľmi zručne do štruktúry románu zakomponoval rad vedľajších tém, ktoré dobre dopĺňajú plastické líčenie života povojnových spoločností nielen v Československu, ale aj v Rakúsku av Nemecku, či už sú to neľahké otázky národnej identity a lojality k štátu alebo pokroky a medze vedy od medicíny po fyziku a chémiu. Kniha začína drámou prvého dokonaného politického atentátu v novej republike a končí prísľubom prebúdzajúcich sa citov jedného z hrdinov k pozoruhodnej mladej dáme z Viedne.
Za dôkladne vypracovaným pozadím reálií jednotlivých kapitol je možné vytušiť systematické štúdium dobovej tlače, najmä to boli Ľudové noviny a Prager Tagblatt. Profesor Ivan Lefkovits, význačný československý a švajčiarsky imunológ, vydáva svoj prozaický debut vo veku 86 rokov.

Kniha obsahuje viac ako tri desiatky reprodukcií obrazov a kresieb, ktoré tvoria srdce štátneho nákupu francúzskeho moderného umenia v roku 1923, a teda aj jadro zbierok Národnej galérie v Prahe.


Parametre

Autor: Ivan Lefkovits