Košík je prázdny
Kategória tovaru

Cukrovarníctvo do roku 1938 a agrárna strana - Lubomír Slezák


Monografia si kladie za cieľ vytvoriť ucelený a prehľadný obraz vývoja cukrovarníctva od jeho počiatkov do konca prvej republiky (1938), pričom sa špecializuje na oblasť Moravy a Sliezska.
Vaša cena 14,30
Vaša cena bez DPH 11,92
 
Dostupnosť Skladom 1 ks
Odosielame v piatok 24.5.

Výpredaj tovarov tejto kategórie - zľavy až 80%


Podrobný popis

Monografia si kladie za cieľ vytvoriť ucelený a prehľadný obraz vývoja cukrovarníctva od jeho počiatkov do konca prvej republiky (1938), pričom sa špecializuje na oblasť Moravy a Sliezska. Práca je rozdelená do dvoch základných kapitol. Prvý sa zaoberá obdobím od konca 20. rokov 19. storočia do konca prvej svetovej vojny (1918). Boli to roky hľadania, pokusov, prvých úspechov, ale aj mnohých ekonomických a technologických prepadov. Prvé prevádzky boli napospol malé a mali manufaktúrny charakter, boli zakladané príslušníkmi šľachtických veľkostatkov. Postupne medzi nich prenikali zástupcovia meštianskych a obchodných či finančných vrstiev. Od konca 60. rokov vznikali aj roľnícke cukrovary. Postupne sa stávalo cukrovarníctvo v českých krajinách aj významným vývozným artiklom. Začalo sa prepájanie cukrovarníctva na finančné kruhy v monarchii. Na stranu pestovateľov cukrovej repy sa stále viac stavala agrárna strana. Vrchol cukrovarníctva prišiel v rokoch prvej republiky, čo sleduje druhá kapitola. V týchto rokoch cukrovary na Morave av Sliezsku reprezentujú najmä dve zoskupenia – na strednej a severnej Morave to bolo združenie okolo Jana Vacu, na južnej Morave potom cukrovarnícky koncern Viktora Stoupala, ktorý predstavoval príklad prenikania agrárneho kapitálu do cukrovarníctva na Morave. České a moravskosliezske cukrovarníctvo prešlo medzi dvoma svetovými vojnami obdobím veľkého rozkvetu, hoci konjunktúra netrvala dlho. Vydané v spolupráci s Masarykovou univerzitou.


Parametre

Autor: František Čapka, Lubomír Slezák